Nieuws

Innovatiehuis 

2019-11-25 | In Goeree-Overflakkee werd afgelopen week het eerste waterstofhuis in gebruik genomen. Waterstof is op termijn heel kansrijk. In de zomer zetten zonnepanelen op het dak zonne-energie om in groene waterstof. In de winter wordt de waterstof gebruikt voor de verwarming en als aanvullende elektriciteitsleverancier.

Helemaal zelfvoorzienend
Waterstof is daarmee een seizoensbuffer. Zo zeer zelfs dat het Innovathuis helemaal zelfvoorzienend is. Aansluitingen op het gas- en elektriciteitsnet zijn niet nodig. De eengezinswoning op het Zuid-Hollandse eiland is uniek in de Benelux.

Samenwerking
Het Innovathuis staat in Stad aan ’t Haringvliet. Het project kwam tot stand door de samenwerking tussen Hylife Innovations, projectontwikkelaar Wonen op Flakkee, Bouwonderneming Stout en diverse andere ondernemingen uit de bouwsector. 
Hylife Innovations werkt aan een concept waarmee deze toepassing en seizoensopslag van energie in eengezinswoningen op grote schaal en op wijkniveau mogelijk is. Hylife Innovations gelooft in de mogelijkheden van waterstof, maar op de praktische haalbaarheid loopt men nog vaak vast.
Door deze toepassing zijn huishoudens niet afhankelijk van grootschalige productie van groene waterstof maar voorziet straks elk huishouden in zijn eigen jaarlijkse energiebehoefte.

Bron: opwegmetwaterstof.nl en innovathuis.nl

Honey Highway

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, spoorrails en dijken ingezaaid worden meerjarig streekeigen wilde Honey Highway bloemenzaden afgestemd op de grondsoort en omstandigheden.

En dusdanig onderhouden dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Zodat bijen voldoende voedsel kunnen verzamelen over zo lang mogelijke periode om overwinteren mogelijk te maken. 
Basisschoolkinderen en scholieren worden betrokken bij het inzaaien. Wij hebben de kennis voor een blijvend paradijs voor bijen. Wij willen Nederland tot een voorbeeld van de oplossing maken. 
Meer informatie vind je op: http://honeyhighway.nl/

Onderzoek naar invloed plastics

Van een handig, goedkoop, sterk materiaal is plastic een van de grootste milieuproblemen geworden. Toch is het onderzoek ernaar nog relatief beperkt. Judith van Leeuwen van de Wageningen Universiteit pleit voor een internationale strategie om dat probleem aan te pakken.  Bron: NRC

Ecologisch feuilleton: Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recyclebare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Bron: Feenstra.com

Cookie-instellingen