Bewust omgaan met voeding

Fred Vos 05-10-2018
461 keer bekeken 0 reacties

Steeds duidelijker wordt dat je met je dagelijkse eetgewoontes een groot verschil kunt maken op de vervuiling en uitputting van de aarde. Maar wat kun je doen?

De keuze voor plantaardig in plaats van dierlijk voedsel maakt het grootste verschil. Daarna dat je geen eten verspilt en dan waar het vandaan komt. En tenslotte of het biologisch is of niet. Na de herhaalde campagnes ‘weet wat je eet!’ maken steeds meer mensen bewustere keuzes in de producten die ze kopen. Ze willen weten wat er in hun eten zit en waar het vandaan komt. Ze willen gezond en eerlijk eten, met zo min mogelijke verspilling, met oog voor het dierenwelzijn en voor het milieu.

  Bekijk de recepten van Sophie  

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Tip

 

 

 

 

 

Witte eieren duurzamer en goedkoper dan bruine

Het was altijd een raadsel, welk ei moet je kopen voor een tevreden kip: gewoon, scharrel, gras of bio, spotgoedkoop of peperduur? Maar per 1 januari van dit jaar zijn die zorgen voorbij. Eieren waar de kip voor moet lijden, mogen namelijk niet meer van Europa. De legbatterij is verboden verklaard.

Elk ei komt nu hoe dan ook van een tevreden kip. Tenminste, dat is het idee. Want hoe hebben al die Europese eierfabrieken zich ineens kunnen transformeren tot kippenparadijsjes? Een boer kiest in deze barre tijden toch veel liever eieren voor zijn geld?

De Keuringsdienst van Waarde dook in de eierproblematiek van Europa en raakte de kluts kwijt. Een ei zit namelijk in meer dan een doos alleen. Gek dat een wit ei beter is voor het klimaat. Bovendien blijkt een bruin ei nog 7 á 8 cent goedkoper... 

Bron: KRO, Keuringsdienst Van Waarde


Recepten van Sophie

Heerlijke romige rode spaghetti

Recept van Sophie Tjebbes. 
Eerder gepubliceerd in de onze nieuwsbrief van 27 april 2019.

Ingrediënten

4 stengels bleekselderij
3 flinke wortels 
1 grote bak champignons
1 groot tonnetje tomatenpuree 
1 pakje soya cuisine (Alpro)
1 potje zongedroogde tomaten
4 teentjes knoflook 
1 doosje cherrytomaatjes
flinke bos peterselie
1 pak (volkoren) spaghetti 
zout, peper
(olijf)olie

 

 

Bereiding

Voor de saus de wortels en bleekselderij klein snijden.
De wortels in een wok bakken in olie. Na een paar minuten de bleekselderij toevoegen, samen even bakken.
Water koken voor de spaghetti en deze opzetten met wat (olijf)olie en zout, tot deze gaar is en dan afgieten. Ondertussen weer verder met de saus: de champignons in plakjes snijden en meebakken.
Dan de zongedroogde tomaatjes in stukjes snijden, de teentjes knoflook persen en de cherrytomaatjes halveren. Dit alles toevoegen samen met het hele tonnetje tomatenpuree en 2/3 kookroom erbij. Even laten pruttelen.
Op het laatst de blaadjes van de flinke bos peterselie fijn knippen of snijden en door de saus roeren. Als je de saus te dik vindt kun je wat water toevoegen of wat kookroom naar smaak.
Naar smaak zout en peper toevoegen op het bord.

  Recept gemaakt? Of heb je zelf een vega recept? Laat het ons weten.  

Sophie Tjebbes is kartrekker van het initiatief 'Voeding'


Plantaardige Venkel-knoflook risotto

Recept van Sophie Tjebbes, geïnspireerd op een gerecht van Ottolenghi. 
Eerder gepubliceerd in de DDD nieuwsbrief van 31 mei 2018.

Ingrediënten

4 venkelknollen, in stengels van
ongeveer 1 cm dik en 3 cm lang

15 knoflooktenen,
gepeld en gehalveerd
1 potje kappertjes
1 potje kalamata olijven,
in ringetjes gesneden
3 eetlepels olijfolie
500 gram risotto

250 ml biologische witte wijn
(met vegan label is nog beter)

4 tomaten, in blokjes gesneden
1 liter groentebouillon
rasp en sap van
1 biologische citroen
2 el tijmblaadjes 
2 theelepels suiker

 

 

Bereiding

Bak de gesneden venkelknollen in 2 pannen (wok of koekenpan) met een eetlepel olie en een snuf zout op hoog vuur ongeveer 6-8 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Haal van het vuur en zet apart. 

Neem een grote wok of braadpan, doe er een lepel olie in, verhit tot middelhoog en bak hierin al doorroerend de knoflook en kappertjes gedurende enkele minuten;
pas op dat ze niet aanbranden.
Verhit ondertussen de bouillon tot net onder de kook en houd warm.
Voeg nu de risotto toe aan de knoflook en kappertjes en verhit 1 minuut kort doorroerend tot de rijst geurig begint te worden.

Blus af met de witte wijn, breng deze aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
Voeg de blokjes tomaat toe samen met een eerste soeplepel van de groentebouillon.
Voeg ook tijm, citroensap, en olijven toe. Blijf doorroeren en vul elke keer dat de rijst droog valt een soeplepel van de bouillon bij. Blijf zo aanvullen en doorroeren tot de rijst gaar is, volgens instructie op het pak.

Haal dan de rijst van het vuur, roer de citroenrasp erdoor en breng evt met zout en/of peper op gewenste smaak. Laat iets afkoelen met het deksel op de pan. Serveer op een plat bord met een takje tijm als garnering.

  Recept gemaakt? Of heb je zelf een vega recept? Laat het ons weten.  

Sophie Tjebbes is kartrekker van het initiatief 'Voeding'


Feestelijke carrot cake voor 10 grote punten

Ingrediënten

Cakebeslag:
200 gram dadels
300 gram wortel
180 ml arachideolie
180 gram appelmoes
1 tl vanille extract
3 el gebroken lijnzaad / chiazaad + 9 el water
1½ tl kaneel
½ tl zout
½ tl gemberpoeder
¼ tl nootmuskaat
250 gram tarwebloem
2 tl baksoda
2 tl bakpoeder

Frosting:
260 gram rauwe cashewnoten
120 gram vette margarine, Flora is een aanrader (AH)
1 tl vanille extract
150 gram poedersuiker
citroensap naar smaak

Topping (optioneel):
2 el (gebroken) walnoot

 

 

Bereiding
Week de cashewnoten 6-8 uur in water en giet af. Pureer ze in een keukenmachine of met de hand. Breng over naar een kom en voeg de boter en het vanille-extract toe. Meng goed en roer stapsgewijs de poedersuiker erdoor. Breng op smaak met citroensap en eventueel extra suiker. Leg in de koelkast om verder op te stijven.

Doe het lijnzaad of chiazaad in een kommetje en voeg het water toe. Laat 15 minuten weken.

Ontpit de dadels, doe ze in een kom of pan, breng water aan de kook en giet dit erover. Laat 5 minuten weken, giet ze af en pureer in de keukenmachine tot een gladde pasta en breng over naar een mengkom. Schraap en rasp de wortels en voeg toe aan de dadelpasta. Voeg de overige natte ingrediënten (inclusief de geweekte lijnzaad/chiazaad) toe en meng door.
Verhit de oven voor op 180 graden.

Doe in een tweede mengkom alle droge ingrediënten bij elkaar en meng. Voeg vervolgens de natte ingrediënten stapsgewijs toe en meng tot er een gelijkmatig beslag ontstaat. Giet het beslag in een met margarine beboterde springvorm. Bak 35-45 minuten en check in het midden of de cake gaar is met een satéprikker of tandenstoker: als deze droog uit de cake komt is hij gaar.

Laat de cake afkoelen en snij horizontaal doormidden; smeer op 1 laag cake 1 laag frosting; leg vervolgens de tweede laag cake hierop en verdeel de resterende frosting over de bovenkant en eventueel zijkant. Strooi hier wat walnoten overheen.
Geniet!

  Recept gemaakt? Of heb je zelf een vega recept? Laat het ons weten.  

Sophie Tjebbes is kartrekker van het initiatief 'Voeding'


 

Afbeeldingen

Twitter

0  reacties