Bewust omgaan met voeding

Fred Vos 05-10-2018
633 keer bekeken 0 reacties

Steeds duidelijker wordt dat je met je dagelijkse eetgewoontes een groot verschil kunt maken op de vervuiling en uitputting van de aarde. Maar wat kun je doen?

De keuze voor plantaardig in plaats van dierlijk voedsel maakt het grootste verschil. Daarna dat je geen eten verspilt en dan waar het vandaan komt. En tenslotte of het biologisch is of niet. Na de herhaalde campagnes ‘weet wat je eet!’ maken steeds meer mensen bewustere keuzes in de producten die ze kopen. Ze willen weten wat er in hun eten zit en waar het vandaan komt. Ze willen gezond en eerlijk eten, met zo min mogelijke verspilling, met oog voor het dierenwelzijn en voor het milieu.

  Bekijk alle recepten van Sophie  

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Tip

 

 

 

 

 

Witte eieren duurzamer en goedkoper dan bruine

Het was altijd een raadsel, welk ei moet je kopen voor een tevreden kip: gewoon, scharrel, gras of bio, spotgoedkoop of peperduur? Maar per 1 januari van dit jaar zijn die zorgen voorbij. Eieren waar de kip voor moet lijden, mogen namelijk niet meer van Europa. De legbatterij is verboden verklaard.

Elk ei komt nu hoe dan ook van een tevreden kip. Tenminste, dat is het idee. Want hoe hebben al die Europese eierfabrieken zich ineens kunnen transformeren tot kippenparadijsjes? Een boer kiest in deze barre tijden toch veel liever eieren voor zijn geld?

De Keuringsdienst van Waarde dook in de eierproblematiek van Europa en raakte de kluts kwijt. Een ei zit namelijk in meer dan een doos alleen. Gek dat een wit ei beter is voor het klimaat. Bovendien blijkt een bruin ei nog 7 á 8 cent goedkoper... 

Bron: KRO, Keuringsdienst Van Waarde


Recepten van Sophie

Sophies vegetarische recepten vind je nu op een eigen pagina

Feestelijke carrot cake voor 10 grote punten

Ingrediënten

Cakebeslag:
200 gram dadels
300 gram wortel
180 ml arachideolie
180 gram appelmoes
1 tl vanille extract
3 el gebroken lijnzaad / chiazaad + 9 el water
1½ tl kaneel
½ tl zout
½ tl gemberpoeder
¼ tl nootmuskaat
250 gram tarwebloem
2 tl baksoda
2 tl bakpoeder

Frosting:
260 gram rauwe cashewnoten
120 gram vette margarine, Flora is een aanrader (AH)
1 tl vanille extract
150 gram poedersuiker
citroensap naar smaak

Topping (optioneel):
2 el (gebroken) walnoot

 

 

Bereiding
Week de cashewnoten 6-8 uur in water en giet af. Pureer ze in een keukenmachine of met de hand. Breng over naar een kom en voeg de boter en het vanille-extract toe. Meng goed en roer stapsgewijs de poedersuiker erdoor. Breng op smaak met citroensap en eventueel extra suiker. Leg in de koelkast om verder op te stijven.

Doe het lijnzaad of chiazaad in een kommetje en voeg het water toe. Laat 15 minuten weken.

Ontpit de dadels, doe ze in een kom of pan, breng water aan de kook en giet dit erover. Laat 5 minuten weken, giet ze af en pureer in de keukenmachine tot een gladde pasta en breng over naar een mengkom. Schraap en rasp de wortels en voeg toe aan de dadelpasta. Voeg de overige natte ingrediënten (inclusief de geweekte lijnzaad/chiazaad) toe en meng door.
Verhit de oven voor op 180 graden.

Doe in een tweede mengkom alle droge ingrediënten bij elkaar en meng. Voeg vervolgens de natte ingrediënten stapsgewijs toe en meng tot er een gelijkmatig beslag ontstaat. Giet het beslag in een met margarine beboterde springvorm. Bak 35-45 minuten en check in het midden of de cake gaar is met een satéprikker of tandenstoker: als deze droog uit de cake komt is hij gaar.

Laat de cake afkoelen en snij horizontaal doormidden; smeer op 1 laag cake 1 laag frosting; leg vervolgens de tweede laag cake hierop en verdeel de resterende frosting over de bovenkant en eventueel zijkant. Strooi hier wat walnoten overheen.
Geniet!

  Recept gemaakt? Of heb je zelf een vega recept? Laat het ons weten.  

Sophie Tjebbes is kartrekker van het initiatief 'Voeding'


 

Afbeeldingen

Twitter

0  reacties