Aandacht voor duurzame vis op de Dag van de Tonijn

Fred Vos 02-05-2019 877 keer bekeken 0 reacties

2 Mei is de Internationale Dag van de Tonijn. Deze feestdag voor tonijn is in 2016 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om de cruciale rol van tonijn voor mens en oceaan en het belang van een duurzaam beheer wereldwijd te benadrukken.

Deze dag werd voor het eerst in 2017 gevierd. De oorspronkelijke resolutie werd geïntroduceerd door de eilandstaat Nauru, in naam van de Eilandstaten in de Stille Oceaan. Inmiddels is Nauru één van de belangrijkste herkomstgebieden van MSC gecertificeerde tonijn.

Nederland houdt van tonijn. Dat staat buiten kijf. Als steak, op een pizza, door een salade of in een trendy maki sushi roll – tonijn staat op de tweede plaats van de favoriete en meest gegeten vissoorten in ons land, vooral uit een blikje. Maar de kennis over tonijn onder de Nederlandse visliefhebbers is beperkt. Duurzaamheid van tonijn wordt belangrijk gevonden, al bestaat er nogal wat onzekerheid over wanneer tonijn wel of niet duurzaam is.

Dat blijkt uit de Nationale Tonijn Enquête die in maart 2019 door onderzoeksbureau Motivaction is uitgevoerd, in opdracht van de Marine Stewardship Council, de organisatie achter het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. In de enquête iser diepgaand gekeken naar het kennisniveau, het aankoopgedrag, de houding en de verwachtingen van de consument ten opzichte van (duurzame) tonijn. MSC maakt de resultaten van het onderzoek publiek op 2 mei, de Internationale Dag van de Tonijn, die in 2016 door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om duurzaam beheer van tonijn te bevorderen.

Lees ook: Evenementen

Bron: Duurzaam Nieuws

0  reacties

Cookie-instellingen