Documentaire: Burned - Are trees the new coal?

Fred Vos 24-07-2019 603 keer bekeken 0 reacties

"Burned - Zijn bomen de nieuwe steenkool?" is een bekroonde documentaire die de vernietiging van Amerikaanse bossen voor biomassa-energie onthult. Het hout wordt voor een groot deel verscheept naar Europese elektriciteitscentrales, waaronder die in Nederland.

Filmvertoning op 27 juli
Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Aansluitend: Q&A en discussie met internationale experts op het gebied van biomassa-energie
Locatie: NieuwLand, Pieter Nieuwlandstraat 93-95, 1093 XN Amsterdam.

Aanmelden voor dit evenement

De documentaire onderzoekt de lacunes in het beleid, de enorme subsidies en de greenwashing van de biomassa-energiesector. De documentaire vraagt ​​opheldering over hoe machtige energiebedrijven erin zijn geslaagd om royale subsidies voor hernieuwbare energie aan te trekken voor deze zeer CO2-rijke energievorm.

De Amercentrale in St Geertruidenberg zal jaarlijks 2,5 miljoen ton houtpellets en de RWE centrale in Eemshaven jaarlijks 1,6 miljoen houtpellets verbranden. Samen 4,1 miljoen ton. 
Daarnaast zal straks de geplande biomassacentrale Van Nuon/Vattenfall in Diemen alleen al 0,2 miljoen ton houtpellets per jaar voor zijn rekening nemen. En deze Diemense centrale is slechts één van de 42 die in Nederland al in bedrijf zijn en de 20 die nog gepland staan.
De houtpellets worden geïmporteerd uit bossen in de Verenigde Staten en de Baltische staten.
Experts vrezen verdere ernstige verwoesting van de bossen. 

Internationaal protest tegen het Nederlandse bio-energiebeleid

De filmvertoning wordt gevolgd door een Q & A sessie en discussie met de drie internationale experts op het gebied van biomassa-energie. 
Rita Frost, gevestigd in North Carolina, werkt samen met Dogwood Alliance en NGO's die de biodiverse bossen in de regio willen beschermen tegen vernietiging, in toenemende mate voor export van pellets. Dogwood Alliance werkt nauw samen met gemeenschappen die zijn getroffen door houtpelletfabrieken en de vervuiling en vernietiging van bossen die ze veroorzaken.
Peg Putt, een boscampagnevoerder uit Tasmanië met een lange staat van dienst, is voorzitter van een internationale werkgroep voor biomassa, georganiseerd door het Environmental Paper Network, een netwerk van meer dan 140 NGO's wereldwijd.
Almuth Ernsting, gevestigd in Schotland, werkt sinds 2006 samen met de in Engeland/Verenigde Staten  gevestigde campagneorganisatie Biofuelwatch aan onderzoek, campagnes en belangenbehartiging met betrekking tot de impact van diverse vormen van grootschalige bio-energie.

Frost, Putt en Ernsting bezoeken in juli verschillende Europese landen om aandacht te vragen voor de ontwrichtende kaalslag in ecologisch kwetsbare bosgebieden en de gevolgen voor het klimaat van grootschalige verbranding van houtige biomassa.

 

0  reacties

Cookie-instellingen