Nieuws uit de community

 • Gasvrij Diemen-Cafés

  Markus Schmid 26-02-2020 356 keer bekeken 0 reacties

  In februari 2020 is de Gasvrij Diemen-groep begonnen met de organisatie van een reeks 'Gasvrij Diemen-Cafés' in de Omval. Het idee is om tijdens elk Gasvrij Diemen-café een thema aan te snijden dat te maken heeft met de transitie naar een gasloze toekomst en vervolgens daarover samen ervaringen en ideeën uit te wisselen. Hierbij staat Diemen en haar bewoners centraal, duurzame pioniers krijgen een podium. Sprekers zijn bij voorkeur ervaringsdeskundige bewoners, bedrijven of organisaties uit Diemen. De verbouwing van de Omval fungeert als een rode draad die door de programmering loopt: we kijken mee hoe de Omval stap voor stap (duurzaam) wordt verbouwd.

  • De eerste avond staat (voorlopig) gepland voor 12 mei 2020.
  • Zin om mee te doen? Neem dan contact op met Markus, markus.schmid@diemen.nl

  Thema’s:

  • Zonnepanelen en warmtepompen (bewoners aan tafel die er ervaring mee hebben)
  • Gasloos huis in Diemen (bewoners aan tafel die er ervaring mee hebben)
  • Plannen van de gemeente voor gasvrije wijken
  • Warmtenet als optie voor een gasvrije wijk
  • Een all electric wijk, kan dat?
  • Beloftes voor de toekomst: waterstof, aquathermie, riothermie
  • Koken op inductie (mogelijk ook dóen?)
  • Duurzame subsidies en leningen
  • Verbouwing & duurzaamheid van de Omval (architect / installateur uitnodigen)

  Format

  • Op di- en do-avond zijn er filmvertoningen in De Omval. Het idee is om dat moment te pakken om in het Grand Café een parallel programma te organiseren.
  • Als de film afgelopen is stopt ook het gasvrij Diemen-programma en loopt het café vol met mensen die uit de film komen.
  • Programma zonder pauze.
  • We stimuleren dat deelnemers daarna blijven hangen en informeel uitwisselen.
 • 'Gasvrij Diemen' gaat aan de slag

  Markus Schmid 18-12-2019 453 keer bekeken 0 reacties

  Diemen gaat de komende decennia van het aardgas af en dat heeft verstrekkende gevolgen. Een van de initiatieven binnen Daarom Duurzaam Diemen, ‘Gasvrij Diemen’, wil meedenken over en bijdragen aan deze ontwikkeling. Begin december zaten zeven leden van de initiatiefgroep voor het eerst bijeen om ideeën uit te wisselen. Welke taken wil de groep op pakken? Ideeën genoeg:

  ·         ‘Energiecafés’ organiseren. Doel: uitwisseling van ervaringen en kennis over het verduurzamen van het eigen huis.

  ·         Een tentoonstelling over de energietransitie (zoals de Haarlemse tentoonstelling ‘In Haarlem staat een huis’) naar Diemen halen.

  ·         Informatiemarkt. Er is veel behoefte om nieuwe technieken te leren kennen. Vraag ondernemers uit de regio om samen te komen voor een duurzame markt.

  ·         Pioniersgroep / wijkambassadeurs: zoek mensen die voorop lopen met de verduurzaming van hun huis en organiseer daaromheen huisbezoekenen bijeenkomsten.

  En dan zijn er de nationale programma’s die voortvloeien uit het Klimaatakkoord en waar de gemeente Diemen ook aan meewerkt. Hierbij is nadrukkelijk participatie van burgers gewenst. Een klankbordgroep zoals Gasvrij Diemen zou Markus Schmid, die namens de gemeente Diemen deelneemt aan de groep, heel graag erbij betrekken. Het gaat met name om twee programma’s:

  ·         De RES (regionale energiestrategie) – dit traject loopt al volop, op 4 februari is er een bewonersbijeenkomst.

  ·         Transitievisie Warmte. Hier gaat Markus vanaf volgend jaar mee aan de slag. Eind 2021 moet er een visiedocument liggen waarin wordt omschreven hoe de Diemense wijken van het gas af gaan.

  Bij een paar mensen was er direct animo om mee te doen aan zo’n klankbordgroep waarmee de gemeente Diemen de grote vragen rond de energietransitie kan bespreken.

  De initiatiefgroep wilde ook het idee van de Energiecafés verder verkennen. Er ligt een mooi aanbod van het Theater de Omval om gebruik te maken van deze toplocatie. Leuk is hierbij ook dat het thematisch goed te verbinden is met de grote verbouwing die bij de Omval zélf binnenkort gaat starten. Het motto zou dus kunnen zijn: “de Omval verduurzaamt, bewoners verduurzamen ook”. Het idee wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

  Wil je meedoen aan de Gasvrij Diemen groep? Maak een profiel aan op deze website, dan kun je makkelijk contact opnemen met de kartrekker van Gasvrij Diemen, Markus Schmid. Je kunt ook een mail sturen naar markus.schmid@diemen.nl.

 • 63% huizenbezitters denkt aan verduurzamen woning

  Joost Heinsius 04-09-2019 372 keer bekeken 1 reacties

  Bijna tweederde van de huizenbezitters wil zijn huis wel duurzamer maken. Vooral veertigers zijn hiermee bezig. Meer dan de helft van de mensen die een duurzamer huis wilt, doet dat om financiële redenen en in Limburg veel vaker dan in Friesland!  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2019/08/28/twee-derde-nederlanders-overweegt-energiebesparende-maatregelen-huis-met-kostenbesparing-als-voornaamste-reden/?utm_source=Portaal+Duurzaam+Financieel&utm_campaign=d3d71053e8-DuBel_Prof_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_cda11d0c06-d3d71053e8-294514293

 • Ondertussen bij de gemeente...

  Markus Schmid 04-06-2019 766 keer bekeken 0 reacties

  Hallo, ik werk sinds kort als beleidsadviseur energietransitie hier in Diemen; even voorstellen.

  Ik heb elf jaar lang met veel plezier in Diemen gewoond en ben hier ook actief geweest in verschillende duurzame burgerinitiatieven zoals Duurzaam Dorp Diemen, de buurtmoestuin Prinses op de Erwt en het Repair Café.

  Toch ben ik - evenwel kort geleden - samen met mijn vrouw en twee tienerjongens naar Amsterdam Noord verhuisd. Daar kregen we de kans om onze droom te realiseren en zélf een duurzame drijvende woning in het Schoonschip project te bouwen. Hiervoor werkte ik als campaigner bij WISE, een kleine milieuorganisatie die gespecialiseerd is in energievraagstukken. Ik werkte daar onder andere aan de stroomranking waarin elk jaar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers wordt onderzocht.

  En nu ben ik dus aan de slag gegaan met de energietransitie in Diemen. Volgens het landelijke Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in 2030 bijna gehalveerd zijn. Hiervoor moet er een regionale energiestrategie (RES) komen waarin o.a. staat hoe we al die megawatturen duurzame stroom gaan opwekken die we in Diemen nodig hebben. Heel Nederland gaat van het gas af. Hoe doen we dat in Diemen? Het moet in de winter wel warm blijven in de woonkamer.

  Gelukkig is er al veel voorwerk verricht door Jowan waarmee ik nu kamer 1.63 op het gemeentehuis deel. Onze kamer is in elk geval supergroen, Jowan houdt van planten :-)
  Ik verheug me erop samen met jullie allerlei duurzame energie ontwikkelingen in Diemen op gang te brengen. Om te beginnen is er op 2 juli een Energiecafé in het gemeentehuis, check voor meer info de agenda. Voor nu een hartelijke groet!

Cookie-instellingen