Klimaatgesprekken Diemen

1143 keer bekeken 0 reacties

Nienke woont in Diemen en is vrijwilliger bij Stichting KlimaatGesprekken. Ze geeft workshops aan Diemenaren die duurzamer willen leven maar niet helemaal weten hoe. In zes gezellige en ongedwongen bijeenkomsten ga je praktisch in een kleine groep van zes à tien personen aan de slag

Acceptabele stappen om je footprint te verkleinen óf juist om je positieve invloed te vergroten.

Wat halen deelnemers uit de workshops? Nienke: “Het is vooral een moment waarop je in prettige sfeer kunt nadenken over wat jij een klimaatvriendelijke leefstijl vindt en wat voor jou acceptabele stappen zijn om je 'footprint' te verkleinen óf juist om je positieve invloed te vergroten. We werken volgens een hele mooie methode van Rosemary Randall, een psycholoog uit de UK, die uitgaat van duurzame gedragsverandering vanuit de intrinsieke motivatie van mensen. De volgende thema’s komen tijdens de workshop aan bod: wonen, voedsel, reizen/mobiliteit en consumeren. Alle deelnemers krijgen een lees- en werkboek waar veel informatie en tips in staan. Een leuke bijkomstigheid is dat je nieuwe mensen en gelijkgestemden ontmoet uit Diemen.” 

Niet meer vliegen, voelde in eerste instantie als een verlies.

Nienke is van beroep trainer en teamcoach en begeleidt graag groepsactiviteiten. Nadat ze zelf de klimaatgesprekken had gevolgd, leek het haar leuk en zinvol om dit ook in Diemen te gaan organiseren. Nienke: “Inmiddels ben ik ongeveer zes jaar bezig om mijn eigen leefstijl te verduurzamen. Dit gaat van het isoleren van onze woning tot het aanpassen van mijn eetgewoontes en koopgedrag. Sommige dingen vind ik leuk en vernieuwend om te doen. Denk aan mijn eetpatroon aanpassen en mijn woning verduurzamen. Andere elementen zoals niet meer vliegen, voelden in eerste instantie als een verlies. Maar door er anders naar te kijken en mezelf de vraag te stellen “Maar wat gaan we dan voor avontuurlijke dingen doen?”, voelt ook dat nu als een positieve verandering. Ik leg mijzelf niets op en ben nergens dogmatisch in. Maar iedere zoveel tijd ga ik wel weer op zoek naar wat ik nog meer kan aanpassen.”

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Diemen centrum. Kosten zijn 45 euro maar worden volledig vergoed door gemeente Diemen. Wil je meedoen aan de workshops? Schrijf je in via www.klimaatgesprekken.nl. Nienke neemt dan spoedig contact met je op. Mocht je vragen hebben, mail dan naar nienkehvdw@yahoo.com.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen