Repair Café: repareren is niet eng, maar leuk en leerzaam!

21-01-2021
1795 keer bekeken 0 reacties

Als uw koffiezetapparaat stuk is, koopt u dan snel een nieuwe of gaat u op onderzoek uit om het apparaat te maken? Het Repair Café in Diemen daagt u uit om op onderzoek uit te gaan!

Daarom Duurzaam Diemen is in gesprek gegaan met Willemien Boland van het Repair Café. Willemien Boland is sinds de oprichting in 2014 al betrokken bij het Repair Café in Diemen. Willemien: “Ik heb een diepe motivatie om een geluid te laten horen tegen de weggooi maatschappij. Bij het Repair Café zien we dat veel apparaten nog gemaakt kunnen worden.”Het repareren van bruikbare spullen, apparaten en kleding is er bij Willemien met de paplepel in gegoten. Jammer genoeg is dat in deze tijd bijzonder. Maar met de circulaire doelen van de gemeente zou dit weer normaal moeten worden. Willemien: “Ik vind het daarom ook zo mooi dat je bij het Repair Café kan leren hoe je zelf je apparaat kan maken.”

“Ik vind het daarom ook zo mooi dat je bij het Repair Café kan leren hoe je zelf je apparaat kan maken.”

Elke tweede zaterdag van de maand zit het Repair Café klaar in verzorgingstehuis de Diem om mensen te helpen. Iedereen met een kapot apparaat kan hier komen voor hulp en advies bij het hergebruik of repareren van het apparaat. Maar je bent ook welkom om gewoon eens te kijken of te helpen met het repareren. Het Repair Café draait op vrijwilligers. De reparateurs zijn vaak mensen met een technische achtergrond die ook nog graag sleutelen in hun vrije tijd. Willemien: “De reparateurs laten bezoekers meekijken als een apparaat wordt opengemaakt om te zien of het nog te maken valt. Zo kunnen bezoekers zelf leren hoe een apparaat in elkaar zit en zien ze dat het soms erg simpel is om een apparaat te maken.”

"Zo kunnen bezoekers zelf leren hoe een apparaat in elkaar zit en zien ze dat het soms erg simpel is om een apparaat te maken.”

Het Repair Café is niet voor niets een Café, het is een plek voor ontmoeting, met een kopje koffie of thee. Willemien: “Ik zie vaak dezelfde mensen terugkomen. De sfeer is gewoon erg ontspannen. Het verzorgingstehuis zorgt voor de koffie en thee en bewoners van het verzorgingstehuis zijn welkom om mee te kijken.”
Niet alle reparaties slagen, soms moeten ook de reparateurs van het Repair Café concluderen dat het apparaat stuk is. Het Repair Café kan dan helpen om het apparaat op de juiste manier en plek te recyclen.

"Het verzorgingstehuis zorgt voor de koffie en thee en bewoners van het verzorgingstehuis zijn welkom om mee te kijken.”

Na de start in 2014 is er al snel een tweede locatie geopend in het Huis van de Buurt ’t Kruitvat. Daar kan je elke eerste zaterdag van de maand terecht.
Door de coronamaatregelen hebben ze beide locaties jammer genoeg moeten sluiten maar ze hopen in het voorjaar van 2021 weer open te gaan. Iedereen kan dan weer bij het Repair Café terecht met kapotte staafmixers, koffiezetapparaten, boormachines, fietsen, waterkokers, grasmaaiers…….. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen