Met drinkwater je huis verwarmen. In Diemen doen ze het

Fred Vos 03-01-2019 1696 keer bekeken 0 reacties

Aquathermie wint aan populariteit. Deze relatief onbekende techniek, waarbij energie wordt gewonnen uit warm water, kan potentieel 40% van de warmtevraag in Nederland dekken. Dat stellen onderzoeksbureaus CE Delft en Deltares.

In de technische ruimte van de warmtevoorziening van nieuwbouwwijk 'De Sniep' in Diemen staan zilveren pompinstallaties, blauwe warmtewisselaars en zwarte buizen boven de ruimte van een warmte- en koudeopslag. De installatie verwarmt bijna vijfhonderd huizen door middel van hun eigen drinkwater. 
De drinkwaterleiding van de regio loopt pal door deze wijk en daar maakt Waternet, het drinkwaterbedrijf in de regio Amsterdam, gebruik van.

In de zomer warmt het drinkwater op. Dat is slecht voor de kwaliteit van het water. Daarom zocht Waternet mogelijkheden om iets met die warmte te doen. Resultaat: een systeem dat in de zomer warmte uit drinkwater haalt, opslaat in de bodem en in de winter weer oppompt om huizen te verwarmen. Aquathermie heet deze techniek. Het is de thermische winning van energie uit water, waarbij oppervlakte-, drink- en afvalwater gebruikt kunnen worden. In het geval van Diemen is de keuze op drinkwater gevallen vanwege de gunstige ligging van de drinkwaterleiding. 

Amsterdams PVDA-prominent Sharon Dijksma schaarde zich onlangs achter de techniek. Ook in het ontwerp-Klimaatakkoord komt de term aquathermie voor. Sinds juli 2018 is in Nederland de gasaansluitplicht vervallen. Dit betekent dat nieuwbouw in principe niet meer op gas aangesloten wordt. In de Amsterdam geldt die regel al sinds 2016. Mede daardoor ligt in de metropoolregio Amsterdam, waar Diemen onder valt, een groot warmtenetwerk. Dit wordt gevoed door twee gasgestookte centrales (NUON Diemen) en afval van het Afval- en Energiebedrijf (AEB) in de Amsterdamse haven. 

Om het warmtenetwerk te verduurzamen zoekt men naar alternatieven. Aquathermie kan deels een vervangende bron zijn. In het ontwerp-Klimaatakkoord (december 2018) staat dat er over aquathermie in 2019 een zogeheten 'Green Deal' wordt gesloten tussen waterbeheerders en de overheid. Dit betekent dat onderzocht wordt "wat de waarde is van aquathermie in de warmtetransitie en welke vervolgstappen er nodig zijn om de markt van aquathermie op gang te brengen en grootschalige toepassing mogelijk te maken".
Bron: https://Energeia.nl (Energeia is onderdeel van FD Mediagroep)

Andere interessante links

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter

0  reacties

Cookie-instellingen