Vruchtbare Duurzame Denktank

Margot Aler 30-06-2023 344 keer bekeken 0 reacties

Een uitgekiend gezelschap van zeventien initiatiefnemers en vertegenwoordigers van verschillende in duurzaamheid geïnteresseerde partijen verzamelde zich op 13 juni in de avond in een van de workshopruimtes van Theater de Omval.

Hans Heimans, penningmeester van Daarom Duurzaam Diemen, opende de avond door de doelen voor de avond op scherp te zetten: netwerken en met een aantal groepjes te komen tot concrete plannen, met daarbij expliciet aandacht voor de rol en invulling van het Duurzaam Diemen Festival op 8 oktober.

Verbinding & samenwerking

Marieke Goede, secretaris van Daarom Duurzaam Diemen, begeleidde hierna de speeddates met gepaste discipline, zodat elke aanwezige in staat was om tien kennismakingsrondes in een uur tijd te kunnen meemaken. De aanwezige partijen waren Welzijn Diemen, Kringloopwinkel Rataplan , Ecostroom Diemen, Diemerwind, Duurzaam Dorp Diemen, Vrienden Diemerbos, Rotary Diemen, KlimaatGesprekken, JongerenRaad, Duurzame Eetclub Diemen, Gemeente Diemen en Natuurlijk Diemen (samenwerking moestuinen en groencommissies).

Resultaten

Na een pauze waarin enthousiast werd doorgepraat, werden groepjes geformeerd onder begeleiding van Johan van Schagen (voorzitter Daarom Duurzaam Diemen) en Hans Heimans. De groepjes werkten hun ideeën uit op een flipover en presenteerden deze aan de overige aanwezigen. Zowel op planinhoud als op het leggen van nieuwe verbanden voor samenwerking leidde het werk van de vier gevormde groepjes tot mooie uitkomsten:

  • Zwerfafval ruimen als doorlopend initiatief onder aansturing vanuit Rotary Diemen, met het Duurzaam Diemen Festival als gelegenheid ter lancering en het genereren van extra publiciteit;
  • Weggeef initiatieven op o.a. sportverenigingen en scholen met medewerking van o.a. Kringloopwinkel Rataplan, waar als vervolgstap een eerste school van een van de de deelnemers benaderd zal worden; 
  • Een set aanknopingspunten voor communicatie en groei van Daarom Duurzaam Diemen, met als eerste actie de oprichting van een klankbord-appgroep om achterban te bevragen en te activeren met hierin o.a. de JongerenRaad;
  • Een collectief om publiek en activiteiten aan te sluiten op het thema gezonde leefstijl binnen de plannen van de ontwikkeling van een ‘eetbaar landschap’ in Diemen die Natuurlijk Diemen wil bewerkstelligen.

Na een intensieve avond werd nog kort een drankje genuttigd en de Denktank definitief afgesloten. Nu samen op weg naar het Duurzaam Diemen Festival op 8 oktober!

 

Cookie-instellingen