Alle plannen verzamelen!

Margot Aler 21-03-2024 477 keer bekeken 0 reacties

Lees hier het verslag in woord en beeld van het Duurzaam Diemen 2024 Event op 28 februari in House of Bird.

Maar liefst 55 partners en betrokken inwoners waren van de partij! Vanaf het moment dat we samenkwamen, hing de passie voor duurzaamheid in de lucht. Na een terugblik en toost op 2023 door de ogen van Daarom Duurzaam Diemen, volgden drie korte presentaties om aanwezigen te inspireren om in 2024 met ons mee te denken en te doen. 

Daarna werd er in drie ruimtes hard meegedacht aan de hand van verschillende thema’s (afgeleid uit het Duurzaamheidsprogramma van Diemen).

Consumeren & grondstoffen

Bij Consumeren en grondstoffen bleek dar er al ontzettend veel goede dingen gebeuren in Diemen. De ideeën die mensen hadden bleken vaak al te bestaan, zoals het ruilen van kleding (Clothing Loop Diemen en de kledingruilbeurs tijdens festival Spring in de Lente) en speelgoed (Swapsint). Een belangrijke conclusie was dat het vaak meer gaat om het ontsluiten en structureel maken van wat er al is in plaats van meer incidentele dingen ondernemen. Daarnaast was er behoefte aan een structurele Weggeefwinkel.  

Biodiversiteit en landgebruik

De mensen bij Biodiversiteit en landgebruik kwamen tot concrete plannen, zoals acties met je straat of buurt. Bijvoorbeeld meedoen aan het NK Tegelwippen stimuleren, of een opzomeractie waarbij je met je straat de boel opruimt en opfleurt met insectenlinten of geveltuinen. Ook de groene buur werd genoemd. Hierbij is een buur een ambassadeur die kennis heeft van (duurzaam) tuinieren en kun je daar gereedschap lenen. Ook zou een opentuinenroute met een fietstocht langs alle moestuinen en andere tuinen die we in Diemen hebben, heel goed te organiseren zijn. Verder was ook hier het promoten van wat er al is (NK Tegelwippen, Geveltuinen, zelfbeheer van groene stukken) een aandachtspunt. 

Energie en klimaat

Het thema Energie en klimaat bruiste van de ideeën om de transitie te versnellen. Daarbij staan laagdrempelige kennisdeling en bewust maken van de mogelijkheden voorop: of dat nu is via een Open Duurzame Huizen-route of een (pop-up) fysieke energiewinkel voor advies en materialen. Ook zal het nodig zijn te verbinden in buurtinitiatieven en de partnerschappen aan te gaan in de initiatieven die vanuit de gemeente worden ondernomen zoals Diemen Gasvrij.

Samen verder bouwen

Alle ideeën en suggesties zullen dienen als bouwstenen voor onze toekomstige plannen op het gebied van duurzaamheid. Samen kunnen we een tastbaar verschil maken in onze gemeenschap en daarbuiten.

Vind je het leuk om één van deze initiatieven onder je hoede te nemen en verder te helpen, neem dan zeker contact op via info@daaromduurzaamdiemen.nl, want we hebben echt nog handjes nodig om alle ideeën uit te voeren. 

Wil je betrokken blijven en meedenken over hoe we verder gaan met het uitwerken van de plannen? Meld je aan in voor onze whats app klankbordgroep appgroep. (Door op je mobiel op deze link te klikken, voeg je jezelf automatisch aan de groep toe. Je kunt ook je telefoonnummer mailen naar info@daaromduurzaamdiemen.nl.)

Wil je alleen op de hoogte blijven? Abonneer je op de nieuwsbrief en/of volg Daarom Duurzaam Diemen of Instagram en Facebook (links onderaan deze mail). 

 

 

 

Cookie-instellingen