Boerenkool stamppot met vegan jus

44 keer bekeken 0 reacties

Sophie Tjebbes is kartrekker van het initiatief 'Voeding'. Elke week deelt zij nieuwe, duurzame recepten.

Een Hollandse stamppot voor de koude dagen

Benodigheden

  • 200-300 gram boerenkool
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 groentebouillon blokje
  • Olijfolie
  • Sesamolie en sesamzaadjes
  • (optioneel: walnoot of pecannoten als topping)

Voor de jus:

  • Olijfolie
  • 2 grote uien
  • 4 eetlepels soya saus of tamari
  • 2-3 eetlepels bloem
  • 2 Laurierblaadjes
  • Peper en Zout
  • Water

Recept

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Zet ze in een pan met ruim water op een hoog vuurtje. Wanneer het water aan de kook raakt, verkruimel je een half bouillonblokje boven het water. Laat de aardappels ongeveer 20 minuten koken en prik af en toe met een vork om te checken of ze al gaar zijn.

Verhit een koekenpan of wok met een scheutje olijfolie erin. Snijd de boerenkool in grove stukken en bak deze 10 minuutjes in de olie. Voeg halverwege een paar drupjes sesamolie en sesamzaadjes toe.

Zodra de aardappelen gekookt zijn ga je deze afgieten. Maar, gooi niet al het kookvocht weg. Bij het stampen van de stamppot voeg je weer wat kookvocht toe, zodat je de stamppot wat smeuïger maakt.

De afgegoten aardappelen gaan weer terug in de pan en deze stamp je eerst los van de boerenkool. Voeg wat kookvocht en eventueel wat olijfolie toe en zodra de aardappelen een mooie stamppot vormen kan de boerenkool er ook bij. Roer het geheel goed door en voeg er wat peper en zout aan toe om alles op smaak te brengen.

Pak een koekenpan bij. Snijd de uien in kleine stukjes en voeg deze met een scheut olijfolie én de laurierblaadjes toe aan de pan. Bak de uien goed donkerbruin aan. Zodra de uien mooi goudbruin zijn giet je er een scheut water bij, om alle smaken even los te maken.

Pak de bloem erbij, eventueel met een klein zeefje en voeg er 2-3 eetlepels bloem bij. Op deze manier maken we een roux. Roer de bloem en de uien goed door, zodat je een klein papje krijgt. Door de bloem een paar minuten mee te bakken krijgt de jus binding en textuur. Zodra de bloem een aantal minuten alroerend meegebakken is, gaan we steeds een beetje water toevoegen totdat je de gewenste dikte en hoeveelheid hebt.

Na een aantal scheuten water en goed door blijven roeren, kan ook de sojasaus en een beetje peper en zout worden toegevoegd. De sojasaus geeft een mooie donkere kleur aan de saus. Blijf roeren, water toevoegen en proeven totdat de jus de juiste dikte en smaak heeft bereikt. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen voordat je serveert!

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Twitter

0  reacties

Cookie-instellingen